BOSKOOP
Wilma de Lange begon in 1999 met Egelopvang Boskoop. Sinds 7 jaar helpt haar man Pieter Klomp haar mee met de opvang en de verzorging van deze, in Nederland, beschermde diersoort.

‘Ik ben opgevoed in een gezin waar altijd dieren waren’, vertelt Wilma in haar woning aan de Beemd in Boskoop. ‘Toevallig waar nu de nieuwe opvang is, daartegenover ben ik opgegroeid. Mijn vader had vogeltjes, waaronder veel kwartels. Op een gegeven moment lag er een kwartel dood in het hok. Ik schijn tegen mijn moeder gezegd te hebben: “Ik ga hem beter maken”. Ik wikkelde hem in een zakdoek en stopte deze in mijn zak. Ook kwam er ieder jaar er een nicht uit Eindhoven een tijdje bij ons logeren. Wij gingen dan altijd hondjes uitlaten bij het dierenasiel op de Badhuisweg. En we struinden altijd de boerderijen af om de dieren te bezoeken. Toen spraken we af, dat als we groot waren, we samen een dierenasiel gingen beginnen. Inmiddels heeft zij een kantoorbaan, maar ik heb wel een soort dierenasiel.’

Vogels

Twintig jaar geleden viel Wilma’s oog op een artikel in een lokale krant. ‘De dierenbescherming zocht iemand om vogels op te vangen. Wilma Rodenburg had toen in Boskoop een asiel, zij wilde stoppen met het opvangen van vogels. Ik had daar wel oren naar, maar moest hiervoor wel een vergunning hebben. Om ervaring op te doen, ben ik eerst geruime tijd stage gaan lopen bij De Wulp in Den Haag. Daar vingen ze, naast vogels, ook egeltjes op.  Het viel me op, dat het in het voorjaar altijd heel druk was met jonge vogeltjes en dat de egeltjes juist in het najaar hulp nodig hadden. Daarom ben ik ze beide gaan opvangen, dat kon mooi ná elkaar. Maar de wetgeving werd alsmaar strenger. Daarom ben ik met de vogels gestopt. De egels ving ik toentertijd bij mijn man in de tuin op. Nadat wij uit elkaar gingen, hebben ze een periode hier in de schuur gezeten. Zes jaar geleden kregen ze een plekje op de kinderboerderij in Boskoop, in een blokhut. Hier gingen de gezonde egels heen die alleen nog moesten aansterken en geen medicatie nodig hadden. De kinderboerderij was onder beheer van Nieuwland. Maar de gemeente zei het contract met Nieuwland op, waarna De Contactweide onder beheer kwam van Stichting Alphense Kinderboerderijen. Ze waren verrast dat er op De Contactweide een egelopvang zat. Het contact tussen hen en ons liep stroef. En niet zo lang geleden moesten wij via de media vernemen dat wij niet langer welkom waren op De Contactweide. De gemeente kon ons ook niet helpen. Daarom zochten wij via de media naar hulp om aan een nieuw onderkomen te komen.’

Nieuw onderkomen

Dit leverde iets heel positiefs op. Pieter: ‘We werden gebeld door Logra Hoveniers: “We hebben hier een loods met een lege bovenkamer. Kom gerust eens praten”. En we kregen de ruimte, die 65 m2 is en verdeeld is in twee ruimte van 25 m2 en een bergruimte waar we alle spullen kunnen opslaan. We hoeven geen huur te betalen, dat willen de eigenaars, Henk Loomans en Trini van den Bos, echt niet. Trini is ook echt een dierenvriend. Ze zit bij Dierenhulp Boskoop. We zijn ze zo dankbaar. Ik had echt tranen in mijn ogen. Engelen bestaan. We hebben zoveel hulp gekregen’.

Diverse fondsen hebben geld toegezegd of al gegeven om het nieuwe onderkomen te voorzien van spoelbakken, hokken en benodigdheden. ‘Ook de gemeente en de Rabobank hebben geld toegezegd.’

Pieter: ‘Als alles in de nieuwe opvang klaar is, hebben we de capaciteit om 35 tot 40 egels op te vangen. Het kan dan dus niet meer gebeuren dat we tegen de Dierenambulance moeten zeggen, dat we vol zitten. Meer kunnen we er ook niet aan, gekeken naar de vrijwilligers.’

Wilma vult aan: ‘Sowieso hebben we nog wel een paar extra vrijwilligers nodig. De opvang is groter, dus er is meer werk. We zoeken mensen om de egels te verzorgen, een pr-man of -vrouw, voor de educatieve middagen en voor knutselmiddagen die we in het nieuwe jaar vaker willen organiseren. Ook is de opvang zeer geschikt voor maatschappelijke stages. Scholieren zijn van harte welkom.’

Dierenlot

Een goede samenwerking hebben Wilma en Pieter met Stichting Dierenlot. ‘We zijn erkend beneficiant. Dierenlot ondersteunt vele dierenopvangen in Nederland en helpt ons met heel veel dingen. Zonder hun financiële bijdrage hadden we het nooit gered. Drie jaar geleden hebben we het dak van de opvang hier vervangen. Zij betaalden de helft. Voor de andere helft moesten we fondsen werven en acties organiseren. Elk jaar bedenken we een nieuwe actie. Zo hebben we een keer gecollecteerd, verkopen we momenteel kerstkaarten en we willen graag in het nieuwe jaar een plantjesmarkt organiseren. Als je elk jaar een nieuw soort actie opzet, verdubbelt Dierenlot de opbrengst. Ook ligt er nog een aanvraag bij Dierenlot voor financiële steun met betrekking tot de nieuwe opvang.’

Dierenlot leverde met een springkussen ook een bijdrage aan de openingsdag in oktober. ‘Ruim tweehonderd mensen namen een kijkje. We hadden alleen zo weinig egels in de opvang, dat we er een aantal hebben laten overkomen vanuit Den Haag. Gelukkig is de samenwerking met de andere opvangen in Zuid-Holland en omliggende provincies heel goed. Voor de kinderen was er rond de openingsdag een kleurplatenwedstrijd, zij konden meedoen aan Kindercircusschool Campus  en zij mochten een egel knutselen. Voor de kleurwedstrijd kregen we weer vele prijzen van de Boskoopse middenstand. Verder schonk Bakkerij Fijn speciale egelspeculaaskoekjes.’

De egelopvang vraagt heel veel tijd van Wilma en Pieter. Wilma werkt ook nog 15 tot 20 uur in de Thuiszorg. Pieter is zelfstandig boekhouder en heeft een eigen bedrijf. ‘En het wordt er ook niet makkelijker op door alle regels die er zijn,’ zegt Wilma: ‘Toen ik begon was er een A4-tje aan regels. Inmiddels is het een heel boekwerk waaraan we moeten voldoen. Zes of zeven jaar geleden móesten we een stichting worden. Wij vroegen hierop de ANBI-status aan en kregen deze. Vorig jaar werd er weer een grote verandering doorgevoerd en ging het toezicht op de egelopvangen van een landelijke partij naar de provincie. Gelukkig kreeg ik van de provincie ook weer een vergunning. Binnenkort komen ze een keer een kijkje nemen in de nieuwe opvang.’

Herkennen zieke egel

Het echtpaar wil ook graag duidelijk maken, dat egels niet weglopen voor auto’s, mensen of honden. ‘Soms denken mensen, als een egel blijft zitten, dat ze ziek zijn. Maar dit is vaak niet het geval. Als er iets of iemand in hun buurt komt, verstijven ze. Laat ze gewoon zitten. Als je een stukje doorloopt, wandelen ze echt weer verder. Een egel die wel iets mankeert, ligt plat op zijn buik of op zijn zij. Bel in dat geval de dierenambulance of ons.’

Naast dat particulieren Egelopvang Boskoop bellen als zij een zieke egel vinden, heeft de stichting goede contacten met Dierenambulance Gouda. Dierenambulance Alphen brengt gevonden egels naar een andere opvang.

Steun

Egelopvang Boskoop is sterk afhankelijk van donateurs. Het verzorgen van egels kost veel geld. ‘We hebben wel een regeling met een dierenarts in Waddinxveen die de medische kosten beperkt. Maar dat neemt niet weg dat, naast de voeding en huisvesting de jaarlijkse kosten voor medische bijstand aanzienlijk zijn.’

Mensen kunnen voor 50 euro een egel adopteren. ‘Deze mogen zij een naam geven en ze krijgen een foto van hun egel. En zodra de egel voldoende is aangesterkt en kan worden uitgezet, dan proberen we de adoptieouder erbij te laten zijn.’

Giften mogen ook worden overgemaakt op bankrekening: NL 78 ABNA 0437330931,ten name van Stichting Egelopvang Boskoop.

Meer informatie en hoe je het een egel gemakkelijker kan maken om in de natuur te overleven, staat op de site van Egelopvang Boskoop.

Egelopvang Boskoop
Beemd 29, Boskoop

0172-217886
06-26276296

Opvanglocatie:
Logra Hoveniers, Laag Boskoop 57a

info@egelopvangboskoop.nl
www.egelopvangboskoop.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *