ALPHEN AAN DEN RIJN – Voor Kees Visschedijk is het heel duidelijk: ‘Er zijn slachtoffers en er zijn daders. ‘Arlène Bosma, die bijna 40 jaar jonger is dan Kees, ziet het anders: ‘Ik kan me niet voorstellen dat een mens besluit oorlog te gaan voeren, volgens mij overkomt het je…’ Hoe je tegen oorlog en vrijheid aankijkt, wordt ook bepaald door je levenservaring, ontdekten de cast en crew van ‘Zoals toen. En nu?’.

In de mei-voorstelling van Productiehuis Alphen (PA) staan meerdere generaties op het toneel. Zogenaamd bereiden zij met elkaar een speciale voorstelling voor 4 mei voor.  Elke speler kijkt op zijn eigen manier naar die oorlog en naar het herdenken van de slachtoffers uit die oorlog. Zoals de leider van de groep zegt: ‘Voor sommige spelers is die oorlog zo ver weg dat zij zich afvragen of het nog wel zin heeft om te herdenken. Maar voor anderen duurt die oorlog al meer dan 75 jaar. Terwijl ze hem niet eens zelf meegemaakt hebben.’

Zoals toen. En nu? is een voorstelling die dankzij intensieve discussies en theateroefeningen tot stand is gekomen. De spelers kwamen zelf met onderwerpen die zij associeerden met thema’s als ‘vrijheid’, ‘vrede’ en ‘herdenken’. Dat was de basis voor de uiteindelijke teksten die Iris Huisman en Kees Visschedijk schreven. Regisseur Jan Laman is vervolgens met spelers en teksten aan het werk gegaan en heeft er, zoals hij eerder met de oorlogsverhalen van PA deed, een boeiende en meeslepende voorstelling van gemaakt.

Zoals toen. En nu?’ stelt vragen. Zo denken de jongeren na over dilemma’s als: Waarom herdenken we? En wie herdenken we dan? Wanneer ben je eigenlijk een held? En worden elders in de wereld de doden herdacht die wij als Nederlanders hebben veroorzaakt?

De oudere spelers hebben weer andere vragen. Maar zij krijgen hierop geen antwoord meer, omdat ze daarmee te laat zijn. Daarom komen zij met hun eigen verhalen: Over een vader die was opgepakt, terwijl zijn broer in hetzelfde politiebureau werkte waar hij gevangen zat. Over een oom die in een buitenwijk van Delft werd neergeschoten door soldaten van de Wehrmacht, terwijl de stad in afwachting van de bevrijders uitbundig feest aan het vieren was. En over een grootvader die musicus was in een orkest, maar de oorlog niet overleefde.

Productiehuis Alphen kwam al vaker met een speciale voorstelling als Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenkt. In 2010 speelde PA Nadien. In 2015 kwam PA met een voorstelling over de plaatselijke verzetsheld dokter Pilon en vorig jaar met Toen die dag.

Theater Na de dam
PA speelt de nieuwe voorstelling Zoals toen. En nu? wederom in het kader van Theater Na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Zoals toen. En nu? is een intrigerende voorstelling, waarin jongeren vragen stellen aan de oudere generatie, waarin de gesprekken door muziek en door scènes uit onze nationale geschiedenis worden afgewisseld.

Speeldata 
Woensdag 25 april, 20.15 uur (try-out)
Zaterdag 28 april, 20.15 uur (premiere)
Zondag 29 april, 14.00 uur
Donderdag 3 mei, 20.15 uur
Vrijdag 4 mei, 21.00 uur

Kaartverkoop
De voorstelling wordt gespeeld in het Parkvilla-theater aan de Cornelis Geellaan in Alphen aan den Rijn. Kaarten (€ 16,-) via www.parkvilla.nl.

www.stichtingpa.nl/zoals-toen

Een beeld uit de PA-voorstelling 'Zoals Toen. En nu?'. Foto: Productiehuis Alphen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *