De bijzonder, herkenbare woning aan het Hazeveld. Foto: Renate Bulte

Even voorstellen

Bewoners:
Mark (39), Elles (35) en Zoë (1,5) Haring

Adres:
Hazeveld 25 Alphen aan den Rijn

Huis gekocht op:
7 november 2013

Verbouwingsduur:
8 maanden

Historie woning

Het huis werd in 1938 gebouwd toen de watertoren nog in het Hazeveld stond en het Hazeveld de doorgaande weg van Alphen was. In 1975 kocht Wille & Donker het pand van de Familie Wijnbeek en bouwde het om tot advocatenkantoor. Wille & Donker hield er tot 1986 kantoor waarna orthodontist Kauw het pand kocht voor zijn orthodontistenpraktijk. Mark Haring en Elles van der Werff-Haring kochten het pand in 2013.

De verbouwing

Er was veel achterstallig onderhoud en er moest veel gebeuren. De benedenruimte was verdeeld in meerdere ruimten, waaronder een wachtruimte, een doka, een keukentje en een kantoortje. ‘De vorige eigenaar, Kauw, had een groot stuk aan de achterzijde aangebouwd,’ vertellen Mark en Elles. ‘Hieronder had hij een goede fundering laten aanbrengen, maar de rest van de woning was gebouwd op “dunne” houten palen met een betonnen tussenvloer. Dat was de eerste decennia niet erg, er was nog weinig verkeer, maar de fundering onder het voorste deel bleek veel minder sterk. Over een lijn van 10 meter van voor naar achter zat er 15 centimeter verschil. Ook een tegenvaller was de ontdekking van asbest. ‘Dit hebben we professioneel laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Het huis werd hiervoor 2 dagen afgezet.’

Architect

Een architect uit Delft hielp Mark en Elles vervolgens met de inrichting. ‘We hadden allemaal onze ideeën en daarvan maakte hij drie tekeningen. We wilden dat de tuin een verlenging van het huis werd dus we kozen voor een aanbouw met een glazen vouwpui. Ook waren we het er over eens dat een kookeiland goed paste. En we kwamen tot een openhaard in het midden van de kamer.’

Mark en Elles begonnen met het slopen van de binnenkant. ‘Alle binnenmuren moesten eruit. Vervolgens is de hele fundering gedaan. Alle vloeren zijn eruitgehaald. Toen zijn nieuwe palen van binnenuit in de grond geperst en is de vloer gevijzeld. Ook de achtergevel met de aanbouw is volledig gesloopt. De aannemer verving alles. Van waterleidingen tot elektriciteit tot de riolering. Waar we jaren ‘30-details konden behouden, hebben we dit, met een moderne twist, gedaan. Zoals het raampje achter de openhaard. Dat zat er vroeger en is op de originele plek teruggezet, nagemaakt van oude bouwtekeningen. Maar ook de trap. Die is in originele staat hersteld, inclusief de muren. Het schilderwerk is door een kunstschilder op ouderwetse wijze gedaan. (zie foto)’

Ook boven is het nodige verbouwd. ‘Er zaten drie kamers, die waren ingericht als kantoren – en een badkamer. De kleinste van de 3 kamers offerden we op voor de badkamer. Van de vroegere badkamer maakten we een inloopkast. Als laatste hebben we het dak van het huis laten schoonmaken, impregneren en mooi laten coaten. Veel mensen dachten dat we een nieuw dak hadden.’

Voor de verbouwing

De binnenkant hebben Elles en Mark er helemaal uit gesloopt. Foto: Eigen foto

Na de verbouwing

De huiskamer is bijna onherkenbaar veranderd. Foto: Renate Bulte
Mark, Elles en Zoë Haring. Foto: Renate Bulte

Na de verbouwing

Daarnaast heeft het huis een tweede verdieping en een ruime bergzolder. ‘Deze hebben we 2 jaar geleden onder handen genomen. Er zat een houten constructievloer in met houten wanden. Dit hebben we verwijderd en we hebben alles geschilderd, opnieuw behangen, laminaat gelegd, het plafond verlaagd met spotjes en een keukenblok met spoelbak geplaatst waar we de wasmachine en droger in hebben verwerkt.’

Tuin

Het aanleggen van de tuin was ook een klus. Elles: ‘Mijn broer Ruud en mijn vader hebben alles gedraineerd en het ontwerp van een tuinarchitect grotendeels nagebouwd. De grote tegels die er in liggen, heeft mijn vader opgekocht en schoongemaakt. Ook de schuur in de tuin is aangepakt. Die moest iets hoger worden, omdat we in de keuken kasten wilden inbouwen die deels in de schuur uitkwamen.’

De toekomst

Voor de nabije toekomst staat nog een aantal zaken op het wensenlijstje. ‘Van de tweede verdieping willen we 2 slaapkamers en een badkamer maken. Ook willen we de tuin vergroenen met plantenbakken of een groenstrook. Verder hebben we eigenlijk nergens spijt van en we zijn binnen onze begroting gebleven. Voor onze eerste megagrote verbouwing hebben we het best aardig gedaan, vinden wij.’

De muur bij de trap is in oorspronkelijke staat hersteld. Foto: Renate Bulte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *