Jasper Taconis kan zingen, dansen, toneelspelen én entertainen. Eigen Foto

ALPHEN AAN DEN RIJN – Alphen Magjezien heeft een nieuwe rubriek “Mijn Passie”. Zanger en entertainer Jasper Taconis bijt het spits af.

Als je naar zijn biografie kijkt, verwacht je dat Jasper tot de groep Bekende Nederlanders hoort. Maar Jasper (34), getogen en woonachtig in Alphen aan den Rijn, kan nog heel gewoon over straat. Sinds 2 jaar heeft hij een eigen bedrijf, Jasper & Friends.

Zat het zingen en entertainen er al jong in?

‘Mijn ouders zijn theaterliefhebbers en gingen vaak naar het theater. Na de voorstelling namen ze altijd de brochures en cd’s mee, waardoor ik al jong in aanraking kwam met theater. Mijn 5 jaar oudere broer luisterde naar techno en house, ik zong “Les Miserables”, deed of ik Joke de Kruijf was. Ik had een mooie jongenssopraan-stem en was een klein fantastje, dat me soms in de problemen bracht. Daarom wilden mijn ouders me op toneel hebben. Ik ging naar de Jeugdtheaterschool en dat hielp ontzettend. De eerste musical die ik zag was “The Phantom of the Opera”. Ik was direct musicalverliefd en luisterde elke dag naar die liedjes. Ook kon ik aardig dansen. Op een gegeven moment volgde ik les in alle theaterdisciplines. Ik kreeg zangles van Jules Schaap, zat op toneel en op ballet. Met ballet ben ik gestopt, omdat ik ermee werd gepest. Iets waar ik nog steeds spijt van heb.’

Welke opleidingen heb je gevolgd?

‘Ik wilde naar de Musicalacademy van Frank Sanders. In een auditieperiode van 8 weken gaf ik alles. Ze vonden me goed, maar wezen mij af, omdat ze me te dik vonden. Toen kwam ik terecht in Zoetermeer, op het Nederlands Musical Ensemble van Ivo van Leeuwen. We begonnen met een groep van 40 man, daarvan waren er in het vierde jaar nog 8 over met mij als enige jongen. We mochten tijdens de opleiding al meedoen aan “Musicals in Ahoy” en stonden als achtergrondzangers op het Songfestival. Ik heb daar zoveel geleerd, vooral ook hoe ik mij moet gedragen in het vak. Ivo was mijn grote leermeester, hij heeft mij gevormd tot de artiest die ik ben. Hij gaf mee: “Wees jezelf, werk hard en doe normaal”.’

En toen het theater in?

‘Ik kon direct aan de slag in de musical “Jekyll & Hyde”. Ik speelde Jekyll én Hyde. Die dubbelrol was echt fantastisch om te spelen. Toen kwam de theatershow “Jeans”. Dé springplank naar het theater. Vervolgens de musical “Chicago”. Voor de Nederlandse versie mocht ik auditie doen in New York, op Broadway. Ik kreeg de rol van Mary Sunshine, ja, een vrouw. Vervolgens kwam ik terecht op Aruba, waar ik 2 jaar in een dinnershow stond. Daar merkte ik dat ik het interactieve met het publiek heel leuk vond. Het was best moeilijk toen ik na die 2 jaar thuiskwam, niemand kende mij meer. Het heeft me een jaar gekost om weer een beetje een naam op te bouwen. Ik moest allerlei klusjes aannemen, zoals zingen in restaurants. Dat sprak mij totaal niet aan, maar toch ontdekte ik toen, dat ik entertainen leuk vind.’

We zien jou dus niet meer terug in een musical?

‘Zeg nooit nooit. De cirkel is rond als de “Phantom” terugkomt en ik mag meedoen. Ik zou dat zelfs voor niets doen. Ook tegen de rol van Ghost in “Alladin” zou ik geen Nee zeggen. Maar ik ga niet alle audities voor musicalrollen meer af, ik heb het veel te druk met mijn bedrijf.’

Hoe is je bedrijf Jasper & Friends ontstaan?

‘Door de jaren heen heb ik heel veel vriendschappen opgebouwd, vooral met mensen uit de musicalwereld. Zij werken allemaal graag mee aan andere shows. Ik startte met het ontwikkelen van shows, veelal dinnershows. Met mijn vrienden zet ik die shows neer, waarbij iedereen zelf kiest welke nummers hij zingt. Ik zorg voor een goede opbouw. We hebben echt de grootste lol.’

Jasper Taconis in het Ziggo Dome. Eigen Foto

Op Aruba treedt Jasper nog geregeld op, waaronder met kerst en oud & nieuw. ‘Verder doe ik op 27, 28 en 29 december een dinnershow op de pier in Scheveningen, Tasty Comedy. En met mijn beste vriendin Nicky van der Kuyp verzorg ik weer kerst-dinnershows in Avifauna op 13 en 14 december. Nicky en ik doen heel veel samen.’

Je agenda bestaat dus vooral uit, op en achter de planken staan?

‘Daasnaast geef ik nog elke week een dag les op een basisschool in Rotterdam. Een zwarte school met veel kinderen met moeilijke thuissituaties. Ik geef les aan alle groepen, 640 kinderen in totaal. In dat leslokaal vergeten ze even alles en maken we samen plezier. Elk jaar neem ik mij voor hiermee te stoppen, maar ik heb die kinderen echt in mijn hart gesloten. Leuk is dat de leerlingen mijn stem herkennen in tekenfilms, zoals in “Augurk en Pinda”.’

Jouw stem wordt omschreven als unieke stem. Wat bedoelt men hiermee?

‘Mensen vinden hem warm, er zit gevoel in. Ik kan veel verschillende stijlen zingen, pop, rock, jazz en zelfs opera. De ene dag zing ik “Vivo Per Lei” van Andrea Bocelli, onder andere met Karin Bloemen, de volgende dag zing ik Elvis Presley.’

Welke ervaring is jouw bijzonderste?

‘De auditie die ik deed in Broadway voor “Chicago”. En mijn optreden in Ziggo Dome tijdens Songfestival Sing Along, waar ik “Rise like a Phoenix” mocht zingen.’

Welk project zou je nog dolgraag een keer willen doen?

‘Absoluut “The Phantom of the Opera”. En Just Once, een benefietconcert dat ik twee keer organiseerde met Nicky. We zijn nu beiden te druk, maar we willen dat ooit nog eens samen doen.’

Je bent flink afgevallen. Hoe is dat gekomen?

‘Ik begon last van mijn gewicht te krijgen, toen ik op Curaçao was. We traden op op een podium aan het strand. In de pauzes renden de dansers de zee in. Ik wilde niet mee, want ik schaamde mij. En ik had steeds meer moeite met het vinden van leuke kleding. Toen besloot ik dat er iets moest gebeuren. Ik had alle diëten geprobeerd, twijfelde zelfs of ik niet een gezellige volkszanger moest worden, maar besloot voor een operatie te gaan, een maagverkleining. 10 April ben ik geopereerd, daarna vlogen de kilo’s er vanaf. Inmiddels zit ik op 52 kilo. Ik heb daardoor wel een tijdje niet goed kunnen zingen. Bij hoge noten werd ik duizelig, ik was het echt even kwijt. Maar inmiddels is mijn stem beter dan ooit. En mijn conditie is enorm verbeterd. Ik kan weer springen en dansen. Ik voel me echt heel fijn nu.’

 

Tekst: Anke Steffers

Rise like a Phoenix in Ziggo Dome

Vivo Per Lei met Karin Bloemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *