De heksen na de metamorfose. Foto: Productiehuis Alphen / Lisenka l’Ami Fotografie

ALPHEN AAN DEN RIJN – De kerstvoorstelling “Nee, niet nu!” van Productiehuis Alphen (PA) is succesvol. Daarom hebben productieleiding en Parkvilla besloten een extra voorstelling te programmeren in het theater van Parkvilla. Deze extra familievoorstelling is vrijdag 21 december en begint 20:15 uur.

De uitdaging dit jaar zijn de hoofden van de heksen. Regisseur Michiel van de Burgt moest en zou de hoofden precies zoals in het boek van Roald Dahl krijgen. ‘Met zweren en nare plekken.’ Dat kan echter niet zomaar, want tot de pauze zijn de heksen hele gewone vrouwen met een heel gewoon uiterlijk en dus ook een gewoon kapsel. Je zou ze op straat zo voorbijlopen, ware het niet dat ze ook hartje zomer handschoenen dragen.

Heksenhoofden
Vrijwilliger Monique Stelling kwam met een oplossing: ‘Het haar van de spelers wordt strak ingevlochten, hierop komt een haarnet en daarop worden latex kappen geplaatst. Daar zetten we pruiken op en dan zien de heksen er heel gewoon uit.’ Elke speler kreeg daarop een eigen op maat gemaakte kap. Het grimeteam – Carry Lek, Monique Stelling, Annette van ’t Wout, Iris Maletzky en kapster Jacqueline Hogenes – is voor de voorstelling met elke heks een paar uur bezig. Daarnaast moeten ook de andere 12 spelers worden gegrimeerd.

Familievoorstelling
‘De heksen zijn best eng’, vertelt artistiek leider Nancy Ubert. ‘Voor kleine kinderen is de voorstelling dan ook minder geschikt. Vanaf een jaar of 7 kunnen de meeste kinderen wel onderscheid maken tussen wat echt is en het verhaal op het toneel.’

Het verhaal met een knipoog naar “De Heksen” van Roald Dahl is voor Productiehuis Alphen geschreven door Iris de Wit. ‘De lat ligt hoog bij PA, zeker met de wens voor een kerststuk voor de hele familie op basis van het boek van Roald Dahl. Dat ik dit, als beginnende schrijver, mocht doen, vind ik mooi,’ vertelt Iris.

Het verhaal
In het familiehotel De Vier Zeesterren is vlak voor de kerstdagen de jaarlijkse bijeenkomst van een vrouwenvereniging die zich verzet tegen wreedheid jegens kinderen. De vrouwen hebben echter een afschuwelijk geheim. Onder het oppervlak broeit er iets bij die vreemde vrouwen, zijn alle kinderen opeens verdwenen en gaat het fout in de keuken. Ondertussen is een oude zeebonk samen met zijn kleindochter druk bezig om de boel te redden.

Voorstellingen
De voorstelling is nog te zien:
vrijdag 21 december, 20.15 uur (extra voorstelling)
zaterdag 22 december, 2015 uur
zondag 23 december, 14.00 uur
woensdag 26 december, 14.00 uur

Kaarten: www.parkvilla.nl/theater

Lees ook:
Feestmaand | Met een knipoog naar Roald Dahl – PA speelt weer heerlijke familievoorstelling
En zie onze Agenda voor alle voorstellingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *