Foto: Archeon

ALPHEN AAN DEN RIJN  – In het badhuis in Archeon is van zaterdag 22 december tot en met zondag 31 maart de tentoonstelling “Het ontstaan van Holland” te zien. De tentoonstelling gaat over de beroemde Floris V en zijn “Viking”-stamvader Gerulf, het begin en einde van “Het Hollandse Huis”.

Het Hollandse Huis is de naam van de eerste familie die als graven aan het roer stonden van het gewest dat we nu kennen als Holland. Naar hun stamvader, worden deze graven ook wel de Gerulfingen genoemd. Gerulf zelf is dan wel de naamgever van het geslacht; over zijn persoon en zijn tijd weten we nog niet zo veel. Het is de negende eeuw, de periode waarin de lage landen kampen met vele invallen van Vikingen. Maar toch weten de Friezen hun grond te bewerken en handel te drijven. Er is ook ruimte voor vernieuwing: Zowel van de Vikingen als van de rondreizende geestelijken neemt men gewoontes en opvattingen over.

Stoel van Overschie
In de tentoonstelling zijn prachtige voorwerpen uit Gerulfs tijd te zien. Hoe leefde men en waar geloofde men in? Het was regelmatig nodig om de wapens te kruisen, ook daarvan zien we voorbeelden in de tentoonstelling. Alle objecten zijn zowel originele vondsten als prachtige replica’s. De bezoeker kan zelf voelen hoe goed (of slecht?) de zetel van de graaf zat.

‘Onze’ Floris
De tentoonstelling bestaat uit 2 gedeeltes. Het tweede deel is als een spiegel voor het eerste. Hier zien we het einde van het Hollandse Huis, met Floris V. Het is 400 jaar later, Holland heeft naam gemaakt. Het graafschap is veel dichter bevolkt en rijker. De kerk heeft veel invloed en politiek is een spel geworden dat iedereen aangaat. Omdat Floris veel doet voor boeren, dragen zij hem op handen. Het politieke wespennest wordt Floris fataal. Hij wordt vermoord door een groep edelen. Zijn zoon volgt hem op, maar overlijdt niet lang daarna, nog voor hij volwassen is. Uit de dertiende eeuw zijn vele prachtige voorwerpen bijeengebracht in de tentoonstelling.

Ook voor de fabelachtige kanten van de beide periodes is ruimte op de tentoonstelling. Je kunt letterlijk spelen met bordspellen die ook bij Gerulf en Floris op tafel stonden. Tevens zijn er prachtige vondsten uit collecties in Nederland en ter aanvulling filmbeelden en illustraties. En de bezoeker kan zelf meedoen aan activiteiten.

De tentoonstelling wordt zaterdag 22 december om 11:00 uur geopend door wethouder Kees van Velzen.

www.archeon.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *